4.10.2008

Tarhana Çorbası


Canımız tarhana istedi. Çok kolay olduğunu hatırlıyodum fakat pratikte nasıl yapılıyordu, tarhanalar top top olmamalı, salçamıydı rengini veren? Ya da sürekli mi karıştırıcam, peki ya içine ne koyucam, aman allahım zor gözüktü bir an. Necoş'u aradık.

-"Bir tasta biraz tarhanayı erit, topak olmasın die mikserde çırp bak daha kolay oluyor. Sonra üstüne su ekle pişir, pıt tereyağ biber. Bu kadar. By bay canım, afiyet olsun by by."

Yok bu kadar kolay olmamalıydı. Kesin püf noktası olmalı, ya da bu da olur ama dedemin ki gibi olmaz. O esnada dedem aradı. Oley ve hemen sorduk, büyük bir ciddiyetle anlat sen nası yapıcaksın ddiye sordu, anlattım ve tabi ki:

-"Olurmu domatessiz, tadı olmaz. Domatesleri rendele, istersen süzgeçte süz çekirdekleri olmasın. Yağda kavur. Tarhanaları da bildiğin gibi yap ekle, pişir. Sonra tereyağ biber eklersin."

Hmmm, peki ya kaç domates? Bu kadar mı?

-"2 yada 3, tadı olsun die. Et bulyon da at içine." diyerek kapadı ama var bunda yine bi püf noktası ama ne :)

Derken yapmaya başladığımda farkettimki sormayı unuttuğum bişi vardı, tarhanalar kaynamış suda mı soğuk suda mı eritiliyo... Bizimki başlar gene

-"Aboooooo"

Bismillah, kaynamış suda mikserle erittim tarhanayı, eritmek ne kelime önden pişti sanki, mikserle topak olmadı tabiki arada et bulyonu da erittik içinde. Derken bir yanda domatesler rendeleyip süzüldü, posasını attık, resmen tad ve renk verdi. Yağda az kavurduk içine ekledik tarhanaları, az tereyağını... Eeeeeee peki ya sürekli mi karıştırıcaz, kısık ateştemi nedir? :) Neyse hislerle karıştırarak devam, ooo koyulaştı da... Bizimki tadına bakıp az limon ekledi ve tuz. Bir yandan karıştırdı, bir yandan tereyağda pul biber kızdırıp ekledi mis tarhanaya... Mmmmm. Bu arada kurutulmuş kırmızı biberlerden 2 tane atmıştık karıştırırken. Artık ondan mı nedir bilmem hakikaten güzel oldu.

Şöyle bi durum var, bu tarhanayı şimdi bizimki mi yaptı ben mi bilemiyorum :) Heee bir de dedeme sonradan sordum "kurutulmuş biberde atıyomuşunuzzzzzzzzz" ve cevap:

-"O zaten atılır."

:) İyi de ben nerden bileyim ki zaten atıldığını :) Süper paşanın padişah dedesi :)


Bu kadar tarhana demişken biraz da araştırmakta fayda görüyorum. Kaynak vikipedi:

"Tarhana çorbası, Türk mutfağı'nın çokca yapılan bir çorbasıdır. Sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayanmaktadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. Türkiye'de Tarhana çorbasının birçok türünü bulabilirsiniz.

Tarhana, yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, domates, istenirse soğan katılarak çekilir ve karıştırılır. Hamur, üstü bir bezle örtülerek kabarması için en az bir hafta bekletilir. Bu hamur parçalar halinde bir kuru örtünün üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek saklanır.

Türkiye'nin batı bölgelerinde, özellikle Rumeli geleneğinde tarhana çorbası, kese yoğurdu, un, domates, kuru soğan ve mutlaka tarhana otu, tuz, istenildiği kadar acı biber kullanılarak hazırlanır, başkaca katkı malzemesi kullanılmaz."

Malzemeler:
1 su br tarhana / 2-3 domates / tereyağ / kurutulmuş kırmızı biber / kırmızı pul biber / 1 et bulyon
(1 çorba kaşığı salça / sarımsak / nane / limon )
Kızarmış ekmek, turşu, nane, yeşil biber ve turp ile servis yapılabilir.

Hiç yorum yok: