6.10.2008

ADB ve KMT

Amatör Denizci Belgesi ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi

  • ADB ile hangi tekneleri kullanabilirim?
    Motor BG 10 ve daha fazla olan özel tekneleri ve Turizm mevzuatı uyarınca belgelendirilmiş, ticari faaliyette bulunmaksızın gezi ve sportif amaçlı olarak mürettebatsız (bare-boat) kiralanan ticari yatları kiracı sıfatıyla kullanabilirsiniz. Motor BG 10’dan az olan özel tekneleri kullanmak için ADB gerekmez.

  • ADB ile yolcu motoru veya avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi kullanabilir miyim?
    ADB ile ticaret amacıyla çalışan/çalıştırılan tekne kullanılamaz. Yolcu motoru ve avlanma ruhsatlı balıkçı teknesi ticaret amacıyla kullanılan teknelerdir; bunları kullanabilmek için uygun “Gemiadamı Yeterlik Belgesi” sahibi olmanız gerekir.

  • ADB ne süreyle geçerlidir?
    ADB süresizdir. Ancak İdare, sağlık durumlarından kuşku duyulan ya da hasta oldukları bildirilen amatör denizcilerden, sağlık durumlarının tekne kullanmalarına engel olup olmadığının belirlenmesi amacıyla sağlık yoklamalarının yenilenmesini her zaman isteyebilir.

  • KMT nedir? Almak zorunda mıyım? KMT kısa mesafe telsiz kelimelerinin kısaltılmışıdır. Belgenin ülkemizdeki adı, Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi’dir. Uluslararası mevzuatta adı SRC’dir (Short Range Certificate). Teknenizde bir VHF telsiz cihazı varsa, bu cihazı kullanabilmek için KMT sahibi olmanız gerekir.
  • KMT hangi teknelerde geçerlidir?
    KMT, SOLAS’a (Uluslararası Denizde Can ve Mal Emniyeti Sözleşmesi) tabi olmayan gemiler ile telsiz zabiti bulundurmak zorunluluğunda olmayan gemilerde geçerlidir. Özel tekneler SOLAS’a tabi değildirler.

  • KMT süreli bir belge midir?
    KMT 5 yıl süreli bir belgedir. Süre sonunda sınavsız yenilenir.

  • KMT ile çalışabilir miyim?
    SOLAS’a tabi olmayan ticaret gemilerinde ve yatlarda çalışabilirsiniz.

  • Bu belgelerin yıllık harç tutarları vardır, ve vergi dairesine ödenir. 2008 - 8,1YTL
  • Yazılı sınavlar yılda dört kez düzenleniyor, sonuçları on gün içinde açıklanıyor. Yılda 4 kez, Şubat, Mayıs, Ağustos ve Kasım aylarında ADF web sitesinden duyurulan merkezlerde yapılmaktadır. Çevrimiçi sınavlar ise , sınav salonunda bilgisayarda yapılıyor ve ADF üyesi yetkisi olan kulüplerde tüm yıl boyunca randevu ile yapılıyor.
  • İstanbul'da Ataköy'de / Antalya'da Kemer'de girilebiliniyor. Bunların dışında ; Adana, Ankara, Bursa, Göcek, İskenderun, İzmir, Karadeniz Ereğli, Marmaris, Mudanya, Samsun, Tekirdağ, Trabzon'da da girilebiliniyor.
  • ADF Çevrimiçi Sınav işlemlerinden sınava başvuru yapılıyor. Sınava başvuracaksanız kullanıcı kaydınızla birlikte sınav başvurunuzu bir seferde ve kesintisiz tamamlamak için önce
    a) Güncel bir vesikalık fotoğrafınızı, bilgisayarınıza aktarmış olmalısınız.
    b) Sağlık raporunuzu alıp bilgisayarınıza aktarmış olmalısınız.
    Sınav ücretini havale yoluyla ödeyecekseniz
    c) (ADB için 100 YTL, KMT için 100 YTL), şekil 19 altındaki açıklamaları dikkate alarak ADF'nin Akbank Yeşilköy Şubesindeki (şube kodu 250) 54326 numaralı hesabına yatırmış olmalısınız
    Sınav ücretini kredi kartıyla ödeyecekseniz (c) deki işleme gerek kalmayacaktır. ADB ve KMT sınavlarına bilgisayar ortamında çevrimiçi başvuru için izlemeniz gereken yolun ayrıntılı açıklamasını
    http://www.adf.org.tr/ den indirebilirsiniz. Ben şahsen hazır bulunması açısından bir nüshasını indirdim.

  • Başvurunuzun incelenecek, ödemenize ait bilgiler banka kayıtlarıyla eşleştirilecek ve size başvurunuzun onaylandığına ilişkin bir e-posta ulaşacaktır. Başvurunuz onaylanıncaya kadar Kimlik-iletişim bilgilerinizi, fotoğrafınızı ve sağlık raporunuzu değiştirebilirsiniz, sınav başvurunuzu silebilirsiniz.
    Başvurunuz onaylandıktan sonra kimlik-iletişim bilgilerinizi, fotoğrafınızı, sağlık raporunuzu ve sınav başvurunuzu değiştirmek, silmek onayın kaldırılmasına bağlıdır.
    Sınav başvurunuzun onaylandığını onay kutucuğundan takip ediniz.
  • Daha sonra randevu kısmından sınav gün ve saatini seçiyorsunuz. ADS ve KMT sınavları için randevuları aynı gün içersinde alabilirsiniz.
  • Belirlediğiniz sınav günü ve saatini sınavdan bir gün önceye kadar değiştirebilirsiniz.
  • Sınav başvurusu onaylanan adaylar sınav yerine ait randevu takvimindeki günlerde sınav saatini kendileri seçerler ve sınava bilgisayar ortamında girerler. ADB sınavına giren her adaya internet aracılığıyla en az 50, KMT sınavına giren adaya en az 25 soru yöneltilir ve bunları 60 ve 30 dakikada cevaplamaları istenir. Her iki sınavda da başarı notu 100 üzerinden 60 puandır

Hiç yorum yok: